katt tandvårds frågor
under året
Frågor och Svar
oktober 

hej våran lilla kompis är 6 mån. för tre veckor sedan tappade han sin högra hörntand. ska dem tappa hörntänderna? hur lång tid tar det innan den nya växer ut? mvh b
Svar:

hejjag har en kattkille på 6 år som för 8 månader sedan fick diagnosen diabetes. Jag behandlar han nu med insulin och han mår bra, men sockret pendlar en del fortfarande. Sist jag var hos min veterinär så tittade hon på hans tänder och hon såg då att tandköttet var rött kring den tanden som sitter efter "huggtanden". Hon föreslog då att åka till ett djursjukhus och röntga tänderna. Jag borstar hans tänder regelbundet, men han är öm vid beröring av den tanden, men har inga problem att äta. Jag oroar mig för att söva han, om jag skulle kolla tänderna, eftersom han inte är stabilt. Jag går och väger över risken till nedsövning och hans ömhet på tanden. Hur stor är risken vid sövning av en ostabil katt och är det värt de?
Svar:

hej! vilken bra sida! katten är 14 veckor gammal och har bott hos mig 2 veckor. han är pigg, lekfull, gosig, äter bra osv så allmäntillståndet är bra. undrar vad du har för erfarenheter och vad detta kan bero på: *tuggar "tomt" lite då och då. *kan hosta ibland, oftast när han spinner. han länger halsen platt mot golvet och hostar 5-10 ggr. sen gosar han vidare. *har tungspetsen ute då och då. tusen tack!!
Svar:

hej jag har en orientalhona tio år gammal som jag tog över efter en tidigare ägare nyligen. vid veterinärbesiktningen visade det sig att hon saknade en massa tänder, men verkar i övrigt pigg och frisk. (2 incisiver i överkäken och alla i underkäken, canintanden på vä sida sknas, liksom alla premolarwer och molarer i vä överkäke, samt kindtanden i vä underkäke) vad kan ha hänt henne? är det nån sjukdom?
Svar:

hej, jag har två missar på snart 6,5 år. de har aldrig rustat upp sina tänder. de har en svagt illaluktande andedräkt och har haft länge. deras kindtänder (en på varje sida i över käken) är riktigt gula. den ena har en liten röd strimma ovanför i tandköttet men i övrigt vita tänder och ljust tandkött. har kontaktat vet. som ska titta på det men han sa att det inte är någon panik så han skulle höra av sig om tid. de har inga direkta symptom på att de har ont, de har stor aptit, äter både torr/blötfoder. den ena katten har även ett mörkt/svart parti i tandköttet vid ena kindtanden, kan detta vara pigment eller vad kan det vara? vad ska jag titta efter symptommässigt? är det farligt att vänta för länge innan man går till vet.? vill inte att de ska försvinna från mig. och om de måste sövas, hur stor risk är det att det händer något? väldigt tacksam för svar. mvh / orolig
Svar: Det låter som de behöver sövas ner och få en riktig tandrengöring kankse några tänder måste bort också, när den sover kan dom titta på allt. din katt bör få lite tuggig kost, mjuk kost ger dessa problem med illaluktande beläggningar och tandsten Det är alltid en risk med narkos, men med dagens medel och katten är frisk så brukar det inte vara några problem. Samtidigt måste du göra något åt munstatusen på katterna

jag undrar om det går att fastställa om katten har forl genom att ta ett blodprov på katten.
Svar: Nej det går ej.

Ikväll hamnade min perser (7 år)i slagsmål med en tuffare katt. Upptäckte att han förlorat en övre hörntand och att det är ett litet hål där tanden satt. Det verkar inte blöda mycket men det kan inte vara smärtfritt. Borde jag åka till veterinären med honom?
Svar: Det finns ju alltid en stor risk att den är avbruten,vilket är vanligast. Då bör man få roten bortplockad. Denna kommer att för eller senare ställa till problem.

Min 2åriga hankatt Swante har fått problem med tandköttinflammation, han har gått på flera olika kurer med antibiotika och blir tillfälligt bättre för att sen gå tillbaka till ett knallrött tandkött och dålig andedräkt.. Så länge han är pigg är ju allt frid och fröjd, problemet är att han till slut får feber, äter o dricker inte o så blir det veterinärbesök igen.. De har tagit massa olika prover och inte hittat något än. Sist vi var in (för 2 veckor sedan)så blev han sövd, fick tandsten avlägsnad (var inte så mycket) och de tog vävnadsprov. Vi har börjat borsta hans tänder dagligen en det röda tandköttet är ändå tillbaka redan!! Jag fick även höra från veterinäen att om det inte skulle funka med tanborstning så var alternativet att ta bort alla tänder!!!!! Så min fråga är, finns det något annat alternativ?? Swante är 2 år, kommer han inte lida av att inte ha tänder resten av sitt liv?? Kan man sätta in proteser möjligvis?? Är tacksam för alla tips och betalar nästintill vad som helst för att han ska bli bra (utan onödigt lidande!!) Finns det någon tandläkare i sthlm området du kan tipsa om?? Alla har ju rätt till ett andra utlåtande..
Svar: Det är tråkigt med dessa kroniska gingiviter. Det finns inte mycket att göra som ni har konstaterat. Förutom väldigt radikal åtgärder som total tandutdragning. SJälv har jag inte gjort någon sådan. Utan då försökt istället hålla i schak det med antibiotika, cortison. Man kan också när det är stora skov (återfall) försöka tvätta med klorhexidin lösning som finns på apoteket. EJ så lätt att göra på en katt. Proteser finns inte. De stora djursjukhusen is stockholm har tandläkare

Jag undrar om et finns någon form av "munskölj" för katter. Om man bara kan tvätta rent i munnen på katten för at slippa eventuella bakterier som kan uppstå. Och om det i så fall är receptfritt.
Svar: Nej. Dom kan ju inte spotta ut. Man kan tillfälligtvis använda klorhexidin lösing i 10 dagar med en kompress runt fingern indränkt i detta. Många bakterie skall finnas där av naturliga skäl, och de försvinner då också med klorhexidinet, men kommer oftast tillbaka av sig själv. Det är naturlig balans gång. Försvinner en del bakterie kan få svamp istället vilket inte är bra

har en 11-årig honkatt vars tänder verkar ha växt... kan detta vara möjligt? övre hörntänderna sticker ut under överläppen och undre hörntänderna går långt också de väldigt långt upp över överkäken. till saken hör att hon är en bestämd dam som inte låter folk kolla henne i munnen ostraffat därför har jag inte upptäckt detta förrän nu. vet dock att hon inte haft så långa hörntänder tidigare... tacksam för svar!
Svar: Nej, det är nog benet och tandköttet som krympt gör det när man är äldre

Min precis sex-månaders katt busade lite för hårt ikväll och tappade en tand, den långa framtanden i underkäken. Jag hörde hur det knakade till och kände sedan att tanden var lös. Några minuter efter var tanden borta... Bör jag åka till veterinär? Eller kan det varit en mjölktand?
Svar: Det är svårt att säga, men det låter ej bra. Jag tror ett veterinärbesök kan vara bra

jag har en katt på 5 år som idag helt plötsligt börjat dregla. märkte en stor pöl på duken när hon vaknaed och det hängde massa slemm från munnen på henne. hon har aldrig gjort såhär förut så undrar om du vet vad det kan vara? för övrigt är hon frisk.. kan tillägga att hon fått kattungar för ca 4 månader sen.. nu väntar hennes kompisar bebisar... hon ska ha närsomhellst så kan det finnas nått samband med det kanske????
Svar: Svårt att säga varför oftast är det naturliga orsaker. Men många gånger rör det sig om en söndrig tand. Dessa måste då åtgärdas utrdragning eller i detta fall en hörntand ev. rotfyllas. Kostander är olika hos olika veterinärer. så det får bli en diskussion mellan er. EN regel ha ALLTID en försäkring, du riskera faktisk att få avliva din katt om det blir för dyra behandlingar, och det springer snabbt iväg på en sjuk katt.

min misse är fem månader och jag vet att hon snart ska tappa sina mjölktänder men nu är det så att hon har helt plötsligt fått "dubbla hörntänder" på höger sida och mjölkisen sitter inte löst. jag brukar titta lite i munnen då och då men har inte sett den förut så den har dykt upp med en himla fart och är hälften så stor som mjölkisen. hur ska jag göra? uppsöka en veterinär för att dra ut den ? den verkar trycka bak mjölktanden men det kanske inte är någon fara? hon verkar inte ha ont men dreglar lite och sover men tungan ute ur munnen(vilken hon gjorde när hon var mycket liten)
Svar: Det finns inga exakta tider när de skall tappa, ibland blir de så här. De får ej sitta för länge, då pratar vi någon vecka max. Håll rent så det inte samlas massa skräp där, du får försöka känna och ha omdöme när du måste gå till veterinären.

min katt som är strax över ett år gammal är svullen i munnen. svullnaden är i hela tandkökttet (som inte är det minsta rött) men har har även kulformade svullnader bakom de undre "huggtänderna", funderar på om dessa är körtlar som har svullnat? i övrigt rusar han runt o leker, men verkar oroad. äter gör han, om än lite tveksamt.
Svar: Lite svårt att säga tyvärr, utan en undersökning. Låter i för sig som normal anatomi. Men är man orolig eller misstänker att något är fel skall man gå till veterinären

kan man få inflamation i spottkörtlarna sedan man har varit och skrapat tandsten hos vetrinären??
Svar: Nej Det är nog inte troligt. Jag har iallafall aldrig hört om det, inte ens på människa

Är det viktigt att man alltid låter tandläkare/veterinär söva katten och ta bort tandsten? Tandköttet ser lite rött ut och kanske lite inflammerat? Räcker det att jag börjar borsta kattens tänder? eller måste man "slipa" bort tandstenen? Tack för väldigt bra sida!!
Svar: Rör det sig om "lite rött" i tandköttet och den inte finns massor med tandsten som sticker ut från tanden, då kan man försöka borsta lite någon ggr i veckan. Men finns det tandsten får man söva ner för att ta tandstenen, efter detta kna man försöka hålla efter med tandborste. Kan ej vara så lät på en katt

Hej min katt ska nu få sin tandsten bortagen med ultraljud, han kommer bli bedövad med muskelavslappnande medel, är det tillräckligt? kommer han att känna smärta?
Svar: När det gäller ultraljud, brukar det vara OK. Nej dom har inte ont av detta.

Vår kattunge är 13 veckor och har varit hos oss i en vecka. En hörntand finns i överkäken men den känns för lång på nåt sätt. Det ser ut som om den trycker och skaver mot tandköttet/läppen. Den ligger utanför skulle jag nog säga. Det finns ingen på andra sidan än. Jag är rädd att det gör ont och skaver på henne. Är det nåt jag ska kolla upp? Eller är det för att hennes tänder växer?
Svar: Är det så att det skaver skall man kolla upp det, det får inte bli sår. då får man slipa lite på tanden hos veterinären

slutet på min katts tandkött är väldigt röd på båda sidorna men bara på den övrekäken, är det normalt? hon är sex månader nu så hon borde tappa sina tänder men har inte sett några hur vet/ser jag när hon gör det?
Svar: Förmodligen missar du att hon bytar tänder, eftersom dom är så små är det svårt att se att dom bytar. Det där brukar naturen sköta själv utan några större problem

Det är såhär att min katt är ungefär 6månader. Och igår kväll märkte jag att min katt hade lösa tänder. Idag tappade hon 2st. Jag är lite orolig. Ska detta hända? är det mjölktänderna? eller är det något fel? ska en katt tappa sina tänder?
Svar: Det verkar helt normalt.

Ha en fråga som kommit upp på vårt forum där vi pratar med varandra om våra raskatter. Nu kom en fråga som vi inte kan hjälpa varandra med för ingen vet. En katt som aldrig fått en Permanent tand(hörntand) och är född i maj, alltså 5 månader, kan den komma trots mjölktanden inte funnits? Är detta ärftligt, vi vet ju det finns en del sådanda katter bland oss som aldrig får en tand. Man tänker ju om detta nu är ärftligt el ej, ska den gå i avel tex? Vore så tacksam för få din hjälp i denna frågan.
Svar: Tror ej det kommer en permanent tand. Ärftlighet kan föreligga. Finns ingen statistik på detta så det är svårt att säga hur vanligt. Oftast kan det ligga dolt och dyka upp i någon generation. Jag skulle vara försiktig med avel för utställningsändamål. Huskatt kan dom ju alltid bli.

Min kattunge snart 6 mån. gammal fick helt plötsligt problem i går kväll med ngt i munnen, han hade precis ätit mat. Han försökte febrilt få bort ngt. Det kom blod på tassen från munnen.(Jag trodde att kattmaten innehöll glas eller ngt.) Efter en stund blev han lugn och blev som vanligt. Senare hittade jag två tänder som satt ihop, liggandes på golvet. Vad har hänt? Är han sjuk när han tappat tänder?
Svar: Nej han är inte sjuk, detta är ett ytterst normalt tillstånd. Eftersom han tappar sina mjölktänder

Min honkatt är ca 5 månader gammal och pga att hon är från ett katthem och nyss kommit till mig var jag nyligen hos djursjukhuset för att vaccinera för första gången. De passade på att kolla hennes allmäntillstånd, och lade märke till att tandköttet alldeles intill kindtänderna i överkäken var väldigt röd. Veterinären kom och sa att det berodde på att hon ömsade. Gör detta ont på katten? Har märkt att hon varit lite försiktig och gömt sig under sängen, helst för ett par dagar sen. Nu kollade jag och det ser ut som att tanden på ena sidan har trillat av och hon har blivit lite gosigare och piggare. Men det ser ut som att det är en spetsig tand kvar precis framför där tanden satt. Ska det vara så? Det ser nästan ut som att det är en bit tand kvar, men jag vet ju inte hur det ska se ut. Hur många kindtänder har katter?
Svar: Man kan vara lite öm och gnagar på allt för det kliar, man kan också få feber. Men ont gör det inte direkt. Lite svårt att beskriva hur det ser ut på katt. Men man har däruppe 1 molar och två premolare. Dessa kan dock kallas olika. Har ingen bra bild på detta heller. Oftast fixar sig all tandömnsning själv men ibland får veterinären hjälpa till. Du får "Googla" lite om kattens tänder så är jag säker på att du hittar något

jag har en katt som är 7år gammal.för ett år sen drog jag ut ena huggtanden på överkäken hos vetrinären i hbg.Hon har haft problem med huggtänder bara nu från o till och jag borstar tänderna på henne var annan dag.men tillsist förra året slutade med att hon fick en kraftig inflamation i ena tande så vi drog ut den.allt läkte bra och vetrinären trodde hon fick ut hela tanden(såg så ut iallafall)idag fick jag göra ett besök igen för ca 6mån sen upptäkte jag att där tanden suttit att det blvit lite skit ihållet(trodde jag)men igår tänkte jag att jag skulle kika ordentligt o det visa sig att hon fått inflamation där tanden suttit o idag sa vetrinären att hon hade tagit bort benrester som tydligen va från den tand som hon dragit ut för ett år sen..men hon kunde inte säga med all säkerhet..utan det kunde vara något annat(men det hon kunde säga va att det va lite benrester som hon fick skrapa bort)ska jag vara orolig över att detta kanske kan uppkomma igen.Jag menar kan jag vara lugn denna gång o hoppas att hon kan fortsätta som vanligt min katt o inte behöva igen åka in o ta bort mer benrester.?om det inte är från rester från den gamla tanden..vad kan detta vara?älskar mitt djur över allt annat och jag vill inte hon ska lida....jag e´tacksam för svar....
Svar: Efter en tandextraktion (utdragning) kan det ibland hända saker, detta är ovanligt men händer dock. Listan är lång vad som kan hända, men i ditt fall tex. kan benet dött på en liten bit av någon anledning detta kallas sekvester. Eller så har det blivit en skärva kvar vilket är lätt hänt när man får ut tanden i bitar. Man kan ta en röntgen där kan man iallfall se om bitar finns kvar. Men i vilket fall som helst går sakerna att åtgärda. Det absolut bästa är att gå till veterinären som tog bort tanden för åtgärd. Sådan här kan hända den bästa.

det är så att jag precis fått hem min lilla efterlängtade perser hona som var helt frisk vid veterinärbesiktningen. när hon kommer till mig så vill hon inte äta någonting alls har provat med allt möjligt nu i helgen och jag har nu kontrolerat hennes mun å tänder och jag kan se att dom nedre baktänderna alltså den sista på varje sida går upp bredvid dom övre på insidan så jag kan se litet sår vid varje övertand. har fått en tid till veterinären men dom var så fullt så vi får vänta några dagar fast jag sa att det var akut p.g.a matvägran. antagligen har hon väldigt ont men min frågan är nu: måste man dra ut dom eller räcker det att dom filar ner spetsen? alla dom små tänderna är ju sylvassa. hon är pigg som en mört å jag matar henne med en spruta med hill`s id mat. hur kommer dom permanenta tänderna att bli? kommer även dom göra ont tror du, dom är ju inte lika vassa.
Svar: Tyvärr är perser drabbade av en del olika bettfel av olika anledningar. Din katt har nog ett sk. djupbett. Det man kan göra är att slipa soå dom inte är så skarpa. Normalt brukar detta vara problem på hörntänderna och inte "baktänder". Oftast följer permanenta tänderna det som var i mjöktandsbettet, men ibland kan det faktisk bli bättre. I svåra fall tar man bort tanden. Vid 5-7 månader skall tänderna vara bytade, och skall man göra något bör det kanske ske i permaneta bettet om det inte finns några akuta indikationer såklart

jag och min sambo har en tre årig jack rusell som är jätte go och mysigt men det är ett problem....Han luktar bajs i munnen. Har provat olika godis som ska vara bra för tänderna men det äter han inte och tandborstning är jätte svårt. finns det något annat sätt att få bort doften? han luktar hemskt emellanåt.snälla hjälp oss
Svar: Nej det tror jag inte. Lukt i munnen beror oftast på vad man äter, bakterier och matrester men också sjukdomar såsom infektioner dessa kan komma från munhålan eller mag tarmkanalen. Hunden precis som människan luktar från munnen. Är man osäker så kan man ju göra en veterinärundersökning

Har haft en perser nyligen ,som haft feber 39,5 fick pencilin hos vetrnären efter 14 dagars behandling samma feber blåsor i munnen svullen läpp som varade lite enligt uppfödaren skulle det bero på tandbyte
Svar: Nej det tror jag inte. Men jag kan inte utav ditt mail säga var det det, men det låter nog lite alvarligare än så. Tandömnsing varar INTE, ej svullen tunga , men kan åstakomma en lätt temp. höjning.

min lite drygt 1-åriga hankatt har problem med tänderna i underkäken. ungefär varannan tand sitter på en någorlunda jämn rad i rätt läge medan de övriga tänderna sitter ca 1-3 mm från denna rad (mot underläppen), han ser helt enkelt ut som han skulle behöva en tandräls! hans undertänder är inte särskilt utvecklade, de är mycket små. han tuggar gärna på mattor och lämnar då lite blodspår. jag antar att det kliar och irriterar i munnen på honom så som det kan göra på småbarn. han äter bra och är i övrigt frisk och kry. jag oroar mig för att han kan få infektioner eller att han ska ha konstant ont. vad kan en veterinär göra för honom? vad kan jag göra för honom?
Svar: Jag tror att det sitter kvar mjölktänder. Och dom kan veterinären ta bort. Så tror jag alla problem löser sig

jag har en liten britt hane på 7 månader som luktat illa i munnen ända sedan jag fick honom vid 13 veckors ålder. och jag undarar hur det kommer sig? har tittat honom i munnen och sett att på vardera sida av munnen så har det bildats ett sår på tändköttet i underkäken där de övre kindtänderna stöter i. han äter bra med mat, så jag undrar om jag måste till veterinären med honom? har ett veterinärs intyg på att han ej hade några synliga fel när han besiktigades innan jag fick honom. går detta isf under dolda fel försäkringen?
Svar: Jag tycker nog att du skall gå till veterinären för en koll, tror inte försäkring gäller men vet ej till 100 %

Jag har två katter en hankatt på snart 5 månader och en hon kattunge på 10 veckor och jag har läst lite på dina svar och förfrågningar du har fått av andra, att katter tappar mjölktänder precis som vi hade jag ingen aning om, men då är en av mina frågor i vilken ålder gör de detta och hur märker man detta, tappar de alla tänderna?...Sen är det nämnligen så här att båda katterna har dålig andedräkt men den lilla e värst de äter båda torrfoder och vatten och fil ibland, tandsten visste jag inte heller att en katt kunde få...men kan det vara detta när de är så små och hur ser man att de har tandsten?...Kan man bosrsta katters tänder?...Finns det speciell tandkräm och tandborstar till katter?...Är tacksam för svar!
Svar: Katten är ju ett däggdjur och som alla sådan har dom två uppsättning tänder (finns några undantag tex. krokodilen) Bytet från mjölktänder brukar vara klart vid ca 7 månaders ålder (finns indviduella skillnader). Alla mjölktänderna bytas ut till 30 nya permanenta tänder. När man får mycket tandsten ser man det rätt tydligt på tänderna precis som hos människa, som missfärgade pålagringar som skiljer sig från tandfärgen. Tveksam om katten tillåter tandborstning med som sagt det finns dom söm gör det. Använd vatten och mjuk barntandborste. Precis som människa luktar det inte helt gott alltid i munnen. Detta beror på matrester, bakterier foderstatus osv.... När man byter tänder har man i vissa fall oftast dubbla tänder och där samlas matrester och bakterier

Har skaffat en exotic hona och i hennes papper står det att hon har ett sk mjölktandsbett, kan man avla på en sådan katt? Och kan det bli bättre då hon får sina permanenta tänder isåfall?
Svar: Ett mjölktandsbett är ju övergående och blir ett permanenta bett när din katt får nya tänder. Så om du skall avla på den så lär det ju inte bli något problem ocm den har ett normalt bett.

Min kattunge är 4 månader gammal och bitts väldigt mycket för tillfället, tappar hon sina mjölktänder? Finns det i någonting vi kan göra för att hjälpa henne?
Svar: Ja så är det förmodligen. Nja låt naturen har sin gång, dom fixar det här själv. Det är som med barn det kliar lite ibland gör det ont.

jag har en katt på 10 månader som inte tappat sina mjölktänder (huggtänderna i överkäken). vi var hos veterinären och röntgade för att se om det fanns permanenta tänder under, vilket det inte gjorde. nu undrar jag vad detta kan bero på? är det ärftligt så att jag inte borde avla på henne? inga av syskonen eller föräldrarna har detta problem med tänderna.
Svar: Det är nog ytterst ovanligt att den saknar huggtänder, har faktiskt inte varit med om detta. Det är lätt att ta fel. Jag skulle tippa på att det är permanenta tänder. Saknar den båda tänderna så skulle jag nog tänka mig att det är genetiskt. Men sagt jag har inte varit med om man saknar den tand.

igår tappade min 3 månader gammla katt en tand. min fråga är om det är en mjölktand eller om jag ska kolla upp med en veterinär? tanden som han tappade var en av dom längre framtänderna. han verkar inte ha så ont, han är som vanligt, men jag har märkt att han inte ha velat äta varken burkmat eller torrfoder, men jag gav han lite mjölk igår, och det ville han ha. tacksam för svar. ps. jag har inte märkt av att han har skadat sig eller rammlat...
Svar: 3 månader så verkar det realistiskt med en mjölktand. Matvägran beror nog på tandömnsningen de kan bli lite kinkig då

jag har en 18 år gammal burmadam som sedan ett par dagar tillbaka tuggat lite märkligt. hon beter sig som om hon har mat i munnen och sedan är på väg att tappa matbiten. något irriterar munhålan men jag har inte kunnat se något onaturligt. denna reaktion har uppträtt regelbundet nu ett par dygn men inte konstant. och inte heller under natten vad jag märkt. hon var på seniorkoll för tre veckor sedan och hon hade något förhöjda njurvärden, ca 200. kan munproblemet ha med njurarna att göra?
Svar: Kan man inte riktig säga om det är så med njurarna. Man vet att munnen påverkar en hel del organ och visa vers. Din katt har ju uppnåt en hög ålder, och lider förmodligen av lite ålderskrämpor, för att säkerställe att det inte är något i munnen måste man söva katten. Men det får en veterinär ta ställning till om det är lämpligt

Min katt som nu är ca 5 mån gammal har nu tappat sin två nedersta tänder som sitter längst fram. Nu undrar jag ifall det är normalt att katter tappar sina tänder som vi. Han är ine katt och äter mest burkmat iafll det har någon betydelse..?
Svar: javisst, har katten två uppsättningar tänder, så det är inget att oroa sig för. Maten har ingen betydelse

vår katt(5 månader) har slagit av ena övre framtanden längs med tandköttet. roten sitter kvar. katten äter, busar, går på lådan och tvättar sig precis som vanligt, han verkar inte märka att tanden är borta. vad bör vi göra?
Svar: Sitter roten kvar skall den ut, risken är att det är en permanent tand men de måste fixas förr eller senare. Är det en mjölkis måste man snabbt göra något annars är det eller kanske redan för sent att den har stört det permanenta anlaget. Så ett besök hos veterinären är tillrådigt.

min lilla kissekatt är ungefär 18 veckor, vi vet inte exakt men ailfall så när jag skull diska hennes matskål igår hittade jag en tand. Jag har ringt veterinären men de hade inte tid på ett tag...Nu undrar jag om katter tappar tänder (mjölktänder som vi) eller hade hon bitit eller hade hon bitit fel så att hon råkade bryta tanden? Veterinären undrarde om tanden vart halv men ajg är lite osäker... har tittat i ehnnes min men jag ser inga rester men jag är inte helt hundra. Vad tror du? Kan det bara något allvarligt fel på ehnne eller är detta normalt?
Svar: Om det är en mjöktand eller inte är svårt för mig att säga utan undersökning. Det låter som det skulle vara det. Förmodligen är din katt inne i skeda av att få permanenta tänder. Man kan jämnföra de olika sidorna i munnen för att se antalet tänder. Men som sagt lite svårt just nu, eftersom det är ett blandat bett.

Min katt har brytit av sin ena hörntand på okänt vis, kan de klara sig utan vård eller måste tanden dras ut eler lagas?
Svar: Den tanden måste åtgärdas förr eller senare, helst förr. Utdragning eller rotfyllning

vi har en fem månader gammal bondkatt/siames. tidigare idag ramlade han ned för trappen, och efter det märkte vi att höger hörntand i överkäken är lös. den ser avslagen ut, så långt upp det går. vi har provat att vicka på den, men den sitter fortfarande kvar och roten verkar sitta kvar. han äter och leker som vanligt, men stör sig på tanden då den vickar inåt i munnen och lägger sig in mot gommen. är det en mjölktand eller har han slagit av den i fallet ? vad ska vi göra?
Svar: Kan ej svar på om det är en mjölktand, men det låter som något måste göras i vilket fall som helst. Du måste gå till veterinären för att fixa detta

Min katt är 4-5 mån. I överkäken håller nya hörntänder på att växa ut men mjölktänderna sitter kvar. Ska jag gå till veterinären för att ta bort mjöltänderna?
Svar: Inte i nulägget. Men om de sitter kvar om någon månad

min katt e 3 år och hennes tänder är lite gula/bruna längst in i munnen. Hon äter torrfoder och är utekatt. Jag tror inte det är onormalt att katter har lite gula tänder, men kan man borsta tänder på katter? Finns det då speciella tandborstar och tandkräm?
Svar: Det låter som det var dags att gå och ta tandsten. En del säger att de kan borsta tänderna på sin katt, men jag tror det är mycket svårt oftast. Använd isåfall en mjukt barntandborste och vatten.

min katt är 8 mån han luktar väldigt illa i mun jag kan inte se något i munnen kan jag göra något själv han äter royland cannin och får lite tonfisk ivatten.
Svar: Nja, det är förmodligen fodert, samt att det kan samlas foderrester i kring tänderna.

Jag har en katt på lite över året och ibland när hon äter torrfoder eller jäspar så skrapar hennes tänder i mot varandra och det uppstår det skrapande ljud och ibland ka hon bara sitta och tugga på ingenting och så hörs ljudet. Jag har kollat i munnen men jag ser ingen direkt tand som sitter snett eller något sådant och när vi har varit hon vetrinären så har dom aldrig sagt något om hennes bett eller tänder. Kan det vara att hon bara biter snett i blnad eller kan det vara något annat? Hon är fin i hullet och det verkar inte som hon lider av det men jag tänkte sedan när hon blir äldre om hon kan få problem då. Tack så mycket på för hand.
Svar: Det tror jag inte du behöver bekymra dig över, det får räknas som normalt.

Jag har en kattkille som snart blir 2 år. Jag har märkt att han luktar illa ur munnen, och nu när jag tittade efter så har han en mörkbrun rand längs en bit tanköttet. Är det tandsten? Vad gör man åt sånt, o vad borde en sådan åtgärd hos veterinär kosta? Han äter nästan bara torrfoder, borde jag byta till en annan sort? Finns det något jag kan göra åt det själv?
Svar: Du bör nog gå till veterinären/tandläkaren för en munsanering, detta är inge du kan göra själva

nyss så bet min katt (6 månader gammal) mig i handen riktigt hårt, därefter så trillade en tand från underkäken ut! hon blödde lite men verkade inte bry sig om att något hänt. hur pass allvarligt är det? är det akut eller kan vi uppsöka läkare på måndag?
Svar: Det var "nog" en av de sista mjölktänderna. Du får titta i munnen jämnför de båda sidorna se om det skanas något. Din katt "bör" ha fått alla sina permanenta tänder. Men du behöver inte kasta dig iväg till veterinären om inte katten verkar besvärad

Vi har en norsk skogkatt. idag har den inte ätit något, vi har tidigare dragit ut några tänder (något år sedan), då katten hade problem med tänderna och inte åt. jag läste ett svar du gav till en "frågeställare har du försäkrat din katt i agria täcker den dessutom sådan här skador som forl.". - vi har inte fått någon ersättning tidigare, och läser man villkoren så står det att det inte gäller tandsjukdommar. - vad rekomenderar du oss att göra ? vår katt är 3,5 år, och vi fick tidigare uppgift om att det kostar ca 8000:- att dra ut tänderna, och att försäkringen inte täcker kostnaderna.
Svar: Just försäkringsfrågor är jag inte bra på. Det jag vet är att Agria har tagit FORL under några år, men diagnosen finnes ej egentligen hos dom. Dom har en kundtjänst som man kan ringa till. Det dom behöver ju också en journal kopia på diagnosen. Det står väldigt luddigt på deras sidor. Beroende på hur många tänder som skall ut tycker jag att 8000:- låter lite som ett över pris, men det rådder fri taxe sättning i veterinär vården.

Min lilla tös på 5månader har sista tiden fått rätt illaluktande andedräkt. Finns det några bra tips? Hon äter Royal Canin Kitten men jag försöker få henne att acceptera Hills men det går trögt. Hjälp
Svar: Precis som människa så luktar det inte alltid så gott, Det samlas bakterier och matrester som luktar. På människa kan man borsta bort detta, och det kan man ju givetvis på katt också men det är svårt. Men man skall börja isåfall när dom är små och vänja dom, en mjuk barn tandborste med vatten räcker gott och väl. Fodert till djur luktar oftast inte helt gott heller. Men detta är något som man får vänja sig med när det gäller djur

Vår katt har slagit av en del av sin hörntand. Vad gör vi åt detta? Bör han gå till en tandläkare och var vänder man sig i såfall?
Svar: Ja han behöver gå till Tandläkare/veterinär. Tandläkar finns oftast vid de större djurkliniker eller djursjukhus

Det ser ut som att en av våra katter har en tand som har gått av i nerkant... Hon har inte ont när man tar med fingret på tanden och hon äter som vanligt.... ska jag ta henne till en veterinär eller ska jag vänta o se hur det går...
Svar: Den måste nog förr eller senare göras vid. Givetvis är det bättre förr. Den förmodade terapin blir att ta bort tanden.

min kattfröken är född den 15 maj. idag när vi lekte i sängen ramlade en tand ut. den var lite blodig i nederkanten. det var en av huggtänderna i underkäken. hon har inte på något sätt visat att hon har ont av det och äter torrfoder utan problem och är lekfull som vanligt. vad gör jag??
Svar: På ålder låter som det skulle vara en mjölktand som ramlat. Det är fullt normalt isåfall. Du behöver inte göra något

Igår kom min katthona hem efter sterelistering och vad jag trodde skrapning av tandsten. Men det var diagnosen FORL, och massor med tänder hade blivit utdragna. Tydligen är detta en mycket smärtsam sjukdom som inte går att bota och jag undrar helt enkelt följande: 1) kan övriga tänder drabbas i framtiden, eller har sjukdomsförloppet stannat nu när dom dåliga tänderna blev utdragna? 2) Om sjukdomen kommer tillbaka flera gånger slutar det väl med att katten inte har några tänder kvar. Kan en katt leva utan tänder? 3) Är det ett drägligt kattliv med denna smärtsamma sjukdom?
Svar: 1 Förmodligen kommer de andra också att drabbas så smånigom.
2.Jodå visst kan katten leva, men får äta lite mjukare mat.
3.Det kan man förstås fråga sig, hur smärtsam den är tvistar vi lite om veterinärer säger det är smärtsamt eftersom det oftast går in i pulpan (vilket är en korrekt påstående). Om jag skall argumentera emot detta lite, så är det så att detta är en långsam skada, tanden försvara sig då med att bilda sekundär dentin närmast pulpan (alltså ett nytt lager dentin som skyddar pulpan) men pulpan dra sig också också undan från detta stället, och detta skulle då tala emot att det gör jätteont. Den som bäst kan svar på detta är djurägaren som kan sin katts beteende, tex hur den reagera på mat och vatten eller andra onormal beteende. Eftersom vi inte vet uppkomst mekanismen kan vi inte bota den. Cirka 25% av alla vuxna katter drabbas. Har du försäkrat din katt i Agria täcker den dessutom sådan här skador som FORL.


har upptäckt att det är rätt svårt att hitta tandläkare till min katt, många stora veterinärmottagningan saknar det, så min fråga är vart jobbar du?, och om du inte jobbar i stockholm så kanske du kan rekomendera någon, helst norra sidan av stan! min katt är i akut behov att tandläkare.
Svar: Nej jag är inte ännu verksam i Stockholm. Men Jag nästan säker att Bagarmossen har tandläkare och inte helt omöjligt skanstull har det också. Annars har jag tyvärr inte så bra reda på var det finnes. Men maila mig gärna om du får reda på var det finns och gärna vem det är.

kattungen är en hane på 5månader. idag när han satt och åt så spottade han ut vad jag kan se en hel rad med tänder dvs det sitter tre stycken ihop som en tandprotes rammlat ifrån vänstra överkäken. är detta normalt borde de inte tappa en tand i taget precis som vi människor. måste säga att jag har aldrig tidigare sett detta även fast jag har haft katt och även fött upp katter under flera år.
Svar: Det tror jag inte är något att oroa sig över, kan inte påstå jag sett det. Men det är förmodligen mjölktänder. Du kan ju försöka inspektarer munhålan och se hur det ser ut

Min katt har en sprucken tand. Det är kindtanden längst in på höger sida i underkäken. Den skall tas bort snart och min fråga är hur han kommer att klara sig utan den tanden. Brukar de ha mycket ont efteråt? Hur lång tid tar det innan det läker?
Svar: Det är inga problem för katten. Dom brukar inte ha ont efteråt iallfall så visar dom inte det. Det är som människa vissa har ont efter en tandutdragning andra inte. Själv brukar jag inte ge något smärtstillande efteråt rutin mässigt. Men givetvis skall man vara observant och det får du diskutera med veterinären. Det läker på 14 dagar

Jag är tandsköterska som trivs med mitt jobb och är helt kattokig! Jag älskar djur överhuvudtaget, men katter ligger varmast om hjärtat. Min fråga till dig är om man som tandsköterska kan jobba med djur också. Jag har läst om kurser för tandläkare och tandhygienister, men inte för tandsköterskor. Skulle så gärna jobba med djur!
Svar: Det finnes inga renodlade kurser för tandsköterskor. Så du får gå på dom andra kurserna. Det är så att det är veterinären som ytterst ansvarig när det gäller behandling av djur, vilket innebär att det är ansvariga för allt som tandläkare, tandhygienist och tandsköterkan gör. Detta innebär att veterinären delegerar jobbet till dig som tandsköterska det du skulle då få göra är tex profylax tandstenstagning med ultraljud. Det finnes dock djursjukvårdare som extrahera lösa (parodontitiska tänder)på veterinärens ansvar. Man skall också tänka på att man bedriver tandvård för djur och inte för människa, och varför säger jag det? Tandstenstagning sker med ultraljud, man depurerar inte, man tar bort lösa tänder. Det skulle bli för dyrt och för långa narkoser med en riktig parod behandling dessutom ser du patient en ggr oftast.

Våran kattunge är ca 6 månader gammal. Glad pigg och äter som hon ska, båte blötmat och torrfoder och allt annat hon kan hitta. Vi har dock ett problem med henne, hennes andedräkt är något jag inte skulle vilja önska min värsta fiende. Man ryggar tillbaka när hon öppnar munnen även om man är ca 40cm ifrån. Finns det nåt man kan göra åt det?
Svar: Oftast luktar hund och katt inte så fruktansamt gott i munnen och detta beror på olika saker. Matrester, bakterier olika foder osv bidrager till dessa dofter. Andra saker kan vara olika infektioner i munhålan som orsakas av tex. bakterier, virus eller svamp. En tredje orsak kan vara en söndrig tand med infektion som följd. Vad det är i ditt fall är svårt att säga, men jag lutar åt att det är de naturliga dofterna. DU kan också gå till veterinären för att kolla detta.

vår honkatt på tre år (innekatt)har de sista veckorna börjat med att nästan alltid ha en bit av tungspetsen ute. Det har hänt tidigare men bara vid enstaka tillfällen. Hon verkar inte må dåligt på något sätt men vi undrar om det kan vara ett symtom på något.
Svar: Jag tror inte det är något konstigt med detta, utan en fix ide hon fått. ev andra orsaker det kan var är 1.saknar tänder i fronten 2.kan ej stänga munnen riktigt. 3. ev något fel på tänderna Men jag tror det är en fix ide, katter kan få sådana. Är man orolig skall alltid göra en check upp hos veterinären.

Jag har en perserkatt som är 7 månader. En av hans övre hörntänder går innanför underkäken i bettet. Innanför tänderna i underkäken finns även ett litet hål som tyder på att tanden "tar emot". Jag undrar nu vad det finns för alternativ till detta problemet, är det bäst att dra ut tanden eller går det att slipa ner den?
Svar: Det bästa är att slipa ner en bit. Detta kan sedan upprepas när pulpan dragit sig undan. I värsta fall får man rotfylla tanden. Men jag tycker inte du skall ta bort den.

Varför ingen tandkräm? Varför finns det ingen tandkräm för katter, eller finns det? Jag har köpt en förpackning Bucadog. Står på framsidan enzym baserad munhygien gel för hund och katt. Står visserligen på baksidan av förpackningen blanda i foder, eller på tasen. Vid apotekbesök, om de hade där, läste jag i deras bok att den inte skulle användas som tandkräm, för det inte var bra för saliven, det blev någon störning av denna.(Har haft bort pappret inuti förpackningen, om det fanns någon?) Har känslan av att en tankräm skulle vara bra i stället för bara vatten.
Svar: För att den inte har någon effekt och då är det onödigt att kasta ut pengar på den tycker jag. Det är inte så vanligt att borsta tändenra på katt så förmodligen är det därför. Vet tyvärr ej vad det står. Men om det skall vara någon munhygien gel, så lär den inte ha någon effekt genom att slicka i sig eller äta den.

Har en 5 månaders kisse som brutit av en liten bit av övre hörntand. Var till veterinären som menade att det kan bli aktuellt med att ta bort tanden vid kastreringen. Det jag skulle vilja veta är hur en sådan operation går till, vad kan kostnaden hamna på och hur blir det för katten efter operationen?
Svar: Man kan ju undra om det är mjölktanden som är skada??? Den skall ändå tappas, och är ju enkel att ta bort utan någon operation. Är det permanenta tanden, så är det oftast inget större problem för en tandläkare. Man kan också rotfylla tanden men då behövs en tandläkare som gör detta. Om jag fattar det rätt har du inte försäkrat din katt eftersom du är orolig för kostnaden. Försäkra ALLTID ditt djur det betalar sig i längden. I ovanstående fall hade det kostat dig självrisken för att göra en rotfyllning ev. operation. Vad det kostar är svårt det rådder fri taxesättning, jag tycker du skall fråga dom skall kastrera den. I detta fall kan det bli kostnad från 800:- till 2500:- på ett ungefär.

Vilket Ph-värde skall katten ha i munnen. Vill så gärna veta om det finns något man kan få från ev tandläkare och få kolla detta. Har läst att djur som utfodras på samma färdigfoder utvecklar inte samma betydelse för uppkomsten av tandsten. Alltså skall man inte med andra ord byta foder ofta eller hur. Vilka av tänderna är det mest problem med, tänkte i rengöringssyfte att vara uppmärksam på.
Svar: Ph-värdet har ingen betydelse för tandstensbildningen. Rent teoretiskt skulle ett basiskt Ph öka utfällningen av tandsten, men det finnes inga vetenskapliga bevis för detta. Det finns en del foder som skall vara tandvänliga men det beror nog mest på att dom har ett ökat tuggmotstånd och är större bitar en rent mekanisk effekt. Finns lite forskning kring detta, problemet är att det är dom som gör fodert som gör forskningen vilket oftast ger dålig validitet av resultaten (finns inga dåliga resultat). Det kan vara svårt att bedömma riktigheten i allt man läser. Men försök att bilda dig en uppfattning av olika källor, referenser, var man läser det, Allt på nätet är inte sant. Det finns många som tex tycker att det jag skriver inte är sant. Ph har endast betydelse för karies bilden, men det är ju inte så vanligt hos katt. Ph i munhålan hos människa är kring 7.0 vilket vi antar då också är hos djur. Kindtänder och premolarer är väl dom man skall var mest uppmärksam på

jag har en katt på 5 år som nu ett tag börjat dricka mycket mer än vanligt, väldigt trött och sover mycket. Har gått ner i vikt, ca 2 kilo. Kan det vara sockersjuka han har. Kisset luktar mer eller mindre som vanligt.
Svar: Tyvärr kan jag i svar på den här typen av frågor eftersom jag är tandläkare. Du får vända dig till veterinären på Spinns hemsida, eller ännu bättre jag tycker du skall gå till veterinären med din katt det låter inte helt bra.

Har fått diagnosen akut erosiv gingivit på min katt. hennes tandkött var rött och inflammerat. undrar nu om det kan stämma som min vet säger att hon har herpes. jag håller på att skriva om herpesvirus till en kattidning och där står det att det sitter i de övre luftvägarna, sår på tunga och svalg och rinnande ögon, hosta mm. hon har aldrig haft de här symtomerna så jag börjar tvivla på att det är herpes.
Svar: Det första är väl inte herpes jag skulle tänkt på. I ditt brev finnes två diagnoser Herpes och akut erosiv gingvit. En katt med virus sjukdom som herpes, med nedsatt immunförsvar eller med autoimmunsjukdom kan utveckla gingiviter och stomatiteter (gingvit sitter bara i tandköttskanten medan stomatiter sitter i hela slemhinnan). En annan diagnos är svampinfektion. Stomatiter behandlas med antibiotika (kan ibland bli långvariga behandlingar) och svampinfektioner meda antimykotiska preparat. Herpes är mycket ovanligt hos katt. Det är också mycket svårt för mig att ställa en korrekt diagnos utan sett din katt. En del av dessa diagnoser kan också vara svåra att ställa.

Jag vet att man borstar tänderna på hundar pga förebyggande. Ska man göra detta på katter också? Eller har de en bättre renhållning.......
Svar: Prinicpen är densamma, problemet är tycker katten om att bli borstad??? Detta har vi debatterat på dessa sider tidigare. Personligen tror jag det är svårt, men skall man börja måste det vara när katten är liten. Pröva!

Min kisse, Tia, har överbett, de nedre hörntänderna sticker upp i gommen. Veterinären sa att det kan växa bort efter att hon tappat sina mjölktänder. Vad måste vi göra om det inte felet rättar till sej själv?
Svar: Om det inte rättar till sig, får slipa ner hörntänderna lite, ev. rotfylla dom. Detta för att katten inte skall skada sig. Detta ingrepp brukar inte vara några problem utan katten kan leva ett normalt kattliv

Jag har en fråga angående min brors katt. Det är så att han har tappat hörn tänder (två stycken) på underkäken. Vad kan det beor på? Har katter mjölktänder? Katten är 4 månader nu.
Svar: Ja katter som andra däggdjur har Primära (mjölktänder) och permanenta tänder. Och det vekrar stämma att den skall tappa några nu.

Vi har en innekatt men det fungerar inte sålänge han inte är kastrerad. vad kostar det att kastrera en hankatt??
Svar: Tyvärr, fel ända på djuret. Jag kan bara ta frågor om tänder eftersom jag är tandläkare. Mitt förslag är att du ringer till din lokala veterinär eller djursjukhus.

Jag har en liten fråga:Häromdagen tittade jag i alla mina katters gommar och såg att alla tre har ett mörkare parti som är mörklilafärgat längst fram mot framtänderna till.Jag undrar om detta är normalt?Har läat i kattböcker men det står inget om detta och jag hittar inga bilder heller.Vore tacksam för svar så de inte är sjuka alla tre.De är 4år, 2år och 4 månader gamla.
Svar: Det är normalt, det är pigmentering av slemhinnan

Jag har en kattunge på drygt fyra månader. Jag undrar om samma sak gäller katter som hundar när det gäller att få nya tänder? Hundar tappar och får nya tänder, min kattunge har myckat svårt att äta torrfoder hon försöker men jag märker att det är för hårt för henne. Nu för några veckor sedan började hon att gnaga på leksaker och det verkar som det "kliar" i hennes tänder kan detta stämma?
Svar: Ja det är korrekt, det kan klia rejält. Man får bara se till att katten inte får detta som en fix idé att bita på saker tid och otid,man får också se upp så de inte gnaggar på elsladdare (vilket kan vara vanligt) när hon/han har fått sina tänder.

Jag har en honkatt på fyra år. När hon var hos vetrinären i februari i år upptäckte han att hon hade något som heter tandhalsurholkning i två tänder. Tänderna ska tas bort när hon får ont sa han. Nu undrar jag: hur vet man att hon har ont? Hon är en glad och pratsam kisse annars. Det enda jag har märkt är att hon kan slåss med min kattunge ganska hårdhänt ibland, men det brukar ju katter göra. Är detta ett tecken på att tänderna börjar göra ont?
Svar: Detta är en vanlig sjukdom hos katt som heter FORL. Tandhalsen frätes upp, av någon funktion från tandköttet som vi inte känner till. det går inte att bota. Skadan sker långsam så jag tror inte det gör ont, men det finnes olika uppgifter om detta. Har man ont så tror jag du märker det eftersom du känner din katt bäst, smärta synes ofta olika på olika djur. I ditt fall tror jag inte din katts beteende beror på smärta. Har man dessutom Agrias djurförsäkring så täcker dennna denna sort. skada.

Jag är lite orolig över min katts bett. Jag har hört att de kan ha bl.a. saxbett och skulle därför gärna vilja se olika slags bett (speciellt det "riktiga" bettet). Jag undrar detta eftersom jag funderar på att änvända henne som avel och har läst att man inte bör avla med katter som har fel bett.
Svar: Svar kommer i slutet av veckan

Min ena katt luktar något fruktansvärt illa i munnen.Har alltid luktat illa men efter kattsnuva för ett och ett halvt år sedan är det olidligt,(hanns ena öga började rinna också.) Min vetrinär säger bara att det är normalt, men min andra katt har inte det så.( Kan det vara en infektion??)Jag ser inget fel,lite tandsten bara.försöker borsta tänderna då och då, det går väll så där, använder barntandcreme, är det bra eller farligt för honnom??? (hört att människor kan få feber av att svälja tandcreme) Han biter på alla våra sladdar i huset,,BITER AV DOM.Kliar det kanske i hans tandkött?? Har provat Oral Cere Det hjälper ej. Snälla hjälp mig jag är orolig, han är bara 2,5 år.
Svar: Jag tycker det låter onormalt att ögat rinner osv. Kattsnuvan tror jag inte har påverkat munhålan, men man kan ju ha infektioner av bakteriell eller av svamp som kan lukta illa. Det kan ju också finnas en söndrig tand eller en rotrest i ök i bakreregionen som åstadkommer denna symtom från ögat. Att din katt biter på sladdar är en fix ide, har själv varit med om detta (fanns inte en hel sladd i huset) Använd vatten, men lite tandkräm skadar inte man får ju inte sätta i sig flera centimeter tandkräm.

Tappar katter tänderna eller är det farligt om dom gör det? om min katt skulle tappa en tand växer det ut en ny sen då?
Svar: Nej det gör det inte som vuxen katt. Men om det är en kattunge tappar den sina mjölktänder och får nya permanenta.

Jag har en sjuårig hankatt som har en tandsjukdom som gör att veterinären måste dra ut en tand eller fler varje år. Jag skulle vilja veta mer om vad det är för sjukdom. Finns det ngt man kan göra så att han slipper bli tandlös? Enl. min veterinär så är sjukdomen ganska vanlig hos katter, ca 60% drabbas.Tyvärr vet jag inte vad sjukdomen heter.
Svar: Den tandsjukdom du är ute efter kalls för externa resorptioner. Problemet med denna sjukdom eller tillstånd är att vi inte vet hur den uppkommer och hur vi behandlar den. Men det vi vet eller rättar sagt tror vi vet är: förmodligen så är det autoimmunjukdom vilket innebär att kroppens eget försvar angriper kroppsegen vävnad. Det verkar som tandköttet gnagar hål på tandkronan. Detta är en process som är långsom och förmodligen inte smärtsam för katten. Enda behandlingen är om tanden är mycket angripen är att ta bort den. Rent teoretiskt skulle man kunna laga en del tänder med glasjonomer cement, men detta är inte heller helt enkelt tyvärr. Nu kan man ta bort en hel del tänder på både katt och hund och de kan han en hyfsad livskvalitet ändå. Själv är jag intresserad av just detta tillstånd eftersom många katter drabbas, och man känner sig lite maktlösa när man inte riktigt vet vad det är. Tyvärr förekommer det inte mycket forskning kring dessa problem.

Min katt på 7 månader luktar dåligt i munnen, tandköttet är ljust förutom en tunn rand närmast en del av tänderna som är starkare färg. Sist jag pillade och kollade tappade hon en sidotand. Hon ramlade ner från balkongen för en månad sen och då tittade veterinären på henne och tänderna var då okej.
Svar: Såsom du beskriver tandköttet kan det vara normalt, men man skall vara observant så det inte blödder. Det tand som ramlat ut kan antigen vara en mjölktand som hängt kvar, eller en tand som skadats vid fallet. Här finns det risk att bara kronan slagits ut och en rotrest sitter kvar i tandbenet, detta kan var svårt att bedöma för ett otränat öga. Finnes det en rotrest kan den just orsaka dålig lukt, annat som kan orsaka detta är matrester,olika sorters foder, halsmandlarna. Men det som sagt en ung katt. Är man osäker och orolig för vad det kan vara så rekommendera jag att går till någon veterinär som har tandläkare tex. Djursjukhuset i Malmö för att klarlägga vad som är problemet.

Har katten mjölktänder som ska tappas, eller har den permenenta tänder från början?
Svar: Ja, katten byter sina tänder från mjölktänder till permanenta enl. följande schema, framtänder 103- 135 dagar, hörntänderna 149-153 dagar, sidotänderna 150-174 dagar och kindtänderna 130-162 dagar, med lite lokal avikelser, ibland så vill inte mjöktänderna ramla bort, och då får man ha hjälp av en veterinär el. tandläkare.

Tillbaka till huvudsidan

   
    ©Jörgen Jönsson 2010